Dwarsfluit kinderen

Jonge kinderen (5-7 jaar)
 Fluitspelen kan al op jonge leeftijd. Vanaf 5 jaar is het mogelijk om met een speciale kinderfluit te beginnen. Deze fluit is korter en heeft een zogenaamde kromme kop. Dat betekent dat er een bocht in de fluit zit, zodat de fluit korter wordt en makkelijker vast te houden is voor jonge kinderen.

Met veel muzikale spelletjes worden de eerste beginselen van het muziek maken aangeleerd. Zo is er veel aandacht voor het blazen (adembeheersing), ritmes spelen en lezen, maar ook noten spelen en lezen.

In 2015 heb ik een cursus Kinderflute gevolgd van Kathy Blocki ( Amerikaanse fluitiste\docente) Zij heeft een hele goede methode bedacht om jonge kinderen  fluit te leren spelen. Muziek en beweging is hier ook een belangrijk onderdeel van.

Kinderen (8-18 jaar)
Met kinderen vanaf 8 jaar werk ik uit methodes die veel eigentijdse liedjes bevatten en vaak ook muzikale spelletjes bevatten. Door samen te spelen met de CD die bij de boeken zit, leren ze goed in de maat te spelen en bepaald tempo te volgen. Het klinkt meteen ook leuk!

Ik vind het belangrijk dat leerlingen liedjes/stukken spelen die ze leuk en mooi vinden. Naast dat ik zelf liedjes/stukken aanbiedt vind ik het prima dat ze zelf met materiaal aankomen dat ze graag willen doen.

Samen muziek maken probeer ik snel te realiseren in de lessen. Ik begeleid zelf vaak op de piano en natuurlijk speel ik op de fluit met de leerlingen mee. Maar ook met andere leerlingen samen spelen stimuleer ik.

Twee keer in het jaar organiseer ik een voorspeelavond. Hier worden de liedjes/stukken gespeeld waar we in de les mee bezig zijn geweest. Het is voor de ouders en andere gezinsleden leuk om het eindresultaat te horen. Maar ook hoor je zo elkaars stukken en spel, waardoor je zelf geïnspireerd kan worden!